Időjárás

Ismét jelentős mennyiségű csapadék érkezik, elsősorban a Dunántúlra

Ismét egy nyugat felől lelassuló frontálzóna alkot önálló örvényt térségünkben, és ismét főleg a Dunától nyugatra hoz nagy mennyiségű esőt a következő 2-3 napban.

2020.08.03 12:40ma.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán mutatta meg, hogyan éri el országunkat a csapadék.

Ismét igen jelentős csapadék érkezik, ismét elsősorban a Dunántúlra - kezdi bejegyzését az OMSZ.

"Pont egy hete hétfőn jeleztük, hogy egészen hasonló időjárási helyzet épülhet ki ennek a hétnek az első napjaiban, mint 10 napja, amikor súlyos áradásokat okozó eső hullott a délnyugati megyékben. A helyzet - részben - megismétlődni látszik, ismét egy nyugat felől lelassuló frontálzóna alkot önálló örvényt térségünkben, és ismét főleg a Dunától nyugatra hoz nagy mennyiségű esőt a következő 2-3 napban. (A hét végéig úgy tűnt, hogy az örvényképződés és így a nagy eső elmarad, az utóbbi modellfutások azonban ismét a rosszabb forgatókönyvet támogatják)" - írják, hozzátéve: vannak azonban különbségek is a múlt alkalomhoz képest, így például a csapadék hosszabb periódus (2-3 nap) alatt, több hullám során fog lehullani, összmennyisége várhatóan elmarad majd a 10 nappal ezelőttitől. Kisebb körzetekben azonban ismét okozhat gondot a csapadék.

Az OMSZ valószínűségi előrejelző rendszere Zala megyére mutatja a legtöbb esőt, szerintük nagy esélye van a megyényi területre átlagosan hulló 50 milliméternek - ez kisebb térségekben bőven jelenthet 80-100 mm összmennyiséget is.

"A nagyobb felbontású, így földrajzi sajátosságokat jobban figyelembe vevő ún. determinisztikus modell ugyanakkor a Bakony vidékére mutatja a legnagyobb csapadékot, területi átlagban 60-90 mm-t" - közölték.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.