Időjárás

Olyan sok hó esett Argentínában, hogy élve temette be a marhákat, lovakat és birkákat - videó

A történelmi havazás megtizedelheti Argentína juhállományát.

2020.08.02 04:26ma.hu

Több mint másfél méteres hó esett, és -7 fok van Patagóniában (Argentína és Chile), ahol az utóbbi évek legkeményebb tele pusztít. A heves havazás mellett a szélsőséges hideg sem tesz jót a térségben.

Az állatállományt igen próbára teszi a zord időjárás, amely már igencsak megtizedelte a nyájakat, kritikus állapotba került az állattenyésztés, hat megyében jelentettek mezőgazdasági válsághelyzetet.

Az Argentin Vidéki Konföderáció elnöke, Jorge Chemes szerint a történelmi havazás feltárta az ország törékenységét. A helyreállítás évekbe telhet, ráadásul nagyon nehéz egy ilyen ritkán lakott, infrastruktúrában szegény térségben.

Ahol volt vezetékes áram és gáz, már ott sincs a hatalmas hómennyiség miatt. A helyreállításokat nehezíti, hogy szinte állig ér a hó. Sokan nem tudnak dolgozni sem menni.

Patagónia földrajzi régió Dél-Amerika legdélebbi részében, amelyen Argentína és Chile osztozik. Körülbelül akkora, mint Németország háromszorosa, de ezen a hatalmas területen csak mintegy kétmillió ember él. Nyugati és déli részét az Andok hegyei borítják, keleti részén fennsíkok és alföldek osztoznak. Neve a patagón szóból származik, amelyet Magellán használt a vidék őslakóira, akikről azt hitték, hogy óriások. A patagónok valóban nagy termetűek voltak a korabeli spanyolokhoz képest, de nem óriások.

Hasonló időjárás Izlandon:

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.