Időjárás

Zombitüzek lángolnak Szibériában

Egyre több a bozóttűz a hőséggel küzdő sarkvidéki tájakon, korábbi évek szunnyadó tüzei is lángra kaptak.

2020.06.23 11:45ma.hu

Az idei év mindegyik hónapja újabb és újabb hőséget mért a sarkvidékre, hőmérsékleti-rekordok dőltek, hőhullámok okoztak a megszokottnál jóval melegebb időt Szibériában. A korábbi évek átlagához képest májusban például előfordult az is, hogy nagy területen 8 fokkal magasabb volt a havi átlaghőmérséklet - írja az Időkép.

A hőség mellett a bozóttüzek is elszaporodtak a térségben, jelenleg is közel 10 ezer négyzetkilométernyi terület áll lángokban. Az Európai Unió légköri megfigyeléseket végző (CAMS) programja által közzétett információk szerint az aktuális műholdképek azt igazolják, hogy a szibériai bozóttüzek a hetekben pontosan ugyan ott kaptak lángra, ahol előző évben megfigyelték őket. A jelenség magyarázatára a zombitűz elnevezést hozták létre, mely annyit takar, hogy az elmúlt évből visszamaradt, eddig a felszín alatt meghúzódó parazsak újra nyílt tüzeket okoznak a térségben a nyár beköszöntével.

A mélyben, a tőzegtalajban meghúzódó parázs hónapokig sőt évekig is képes kihúzni, különösen, ha hó híján nincs lecsorgó csapadék, ami eloltsa, akárcsak az idén - mondta a Moscow Times-nak Grigorij Kuksin, a Greenpeace erdőtüzekkel foglalkozó aktivistája.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.