Időjárás

Megérkeztek az év első éjszakai világító felhői - videó

Különleges felhőtípust sikerült lencsevégre kapni.

2020.06.06 10:30ma.hu

Hazánkban a júniustól augusztusig tartó időszakot nevezhetjük az éjszakai világító felhők (angolul: noctilucent cloud, NLC) szezonjának, amikor mi is megfigyelhetjük őket a hajnali, késő esti órákban. Ezt a különleges felhőtípust idén ma hajnalban sikerült először lencsevégre kapniuk az Időkép prédikálószéki és siófoki éjjellátó kameráinak.

Ezek a legnagyobb magasságban megjelenő felhők, sokkal magasabban alakulnak ki, mint az átlagos felhők. Nagyjából 75-85 kilométerre a felszíntől, a mezoszférában jönnek létre, ami egy rendkívűl száraz rétege a légkörnek, ide csak ritkán jut fel nedvesség. Kékes ragyogásukat annak köszönhetik, hogy a horizont alatt tartózkodó Nap fénye megvilágítja a felhőket alkotó nagyon apró jégkristályokat, melyek a kékes színt (a rövid hullámhosszú fényt) szórják szét legerősebben.

A következő hetekben nagyobb számban és fényességgel láthatunk még világító felhőket, így érdemes lesz napnyugta után és napkelte előtt 2 órával figyelni az északnyugati és északkeleti horizontot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.