Időjárás

Kánikulával indult a nyár az Északi-sarkkörön

Egészen váratlan helyeken is szokatlanul magas csúcshőmérsékletet mértek június első napján.

2020.06.02 10:44ma.hu

Európa keleti felén továbbra is egy ciklon hatása a meghatározó, így szinte egész Kelet-Európában jóval hűvösebb az idő, mint az ilyenkor megszokott.

Jellemző módon kelet felé haladva majdhogynem a Kaszpi-tenger partvidékéig kell mennünk, hogy nyárias hőmérsékletet tapasztalhassunk.

Eközben a kontinens északnyugati és északi részein egészen váratlan helyeken is szokatlanul magas csúcshőmérsékletet mértek június első napján.

Az Északnyugat-Írországban található Newport Furnace állomáson is 27,1 fokot regisztráltak tegnap, mondhatni stílszerűen (furnace - kemence/kályha). Még ennél is szembetűnőbb a térképen Svédország. Az ország döntő részén az erős déli szél hatására 25 fok fölé emelkedett délutánra a hőmérséklet, a legmelegebbet a Stockholmtól északra található Delsboban (30,4 fok) és Torpshammarban (30,1 fok) mérték, ez ott egészen nyugodtan minősíthető kánikulának.

Ami pedig már-már a hőség kategóriájába tartozik - legalábbis a helyi viszonyokat figyelembe véve - az a már az Északi-sarkkörtől is északra fekvő Paharovában regisztrált 27,7 fok! A kánikulából kijutott még Délkelet-Norvégiának és Nyugat-Finnországnak is.

A szokatlanul meleg időjárás a mai napon még kitarthat a Skandináv-félsziget egy részén, majd a hét közepére már normalizálódik a helyzet - írja Facebook-oldalán az OMSZ.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.