Időjárás

Kiadós havazással búcsúzott a tavasz a Tátrában - videó

Téli időt hozott a tavasz utolsó napja a Magas-Tátrában. Nagy mennyiségű hó hullott le vasárnap a hegység északi lejtőin.

2020.06.02 08:31ma.hu

Hétfőn kezdetét vette a meterológia nyár, az időjárás azonban erről egyelőre még nem nagyon vesz tudomást. Egy térségünk felett elhelyezkedő magassági hidegörvény okozott vasárnap hűvös, szeles, többfelé esős időt, de míg nálunk őszies arcát mutatta az időjárás addig a Magas-Tátrában igazi téli idő uralkodott.

A fagypont alatti hőmérsékletnek köszönhetően nagyjából 1800-2000 méteres magasság felett az esőt havazás váltotta fel. Akár 20-30 centi friss hó is leeshetett a tavasz utolsó óráiban - írja az Időkép.

A Lomnici-csúcs (2634 méter) közelében fekvő Téry-menedékháznál (2014 méter) készült videón jól látható a kiadós hómennyiség, melyet lapátolni lehetett.

Maga a havazás nem számít nagy ritkaságnak még nyáron sem a Magas-Tátrában, az évnek ebben a szakaszában azonban szokatlan, hogy ekkora mennyiségű hó hulljon ebben a magasságban. A késő tavaszi havazásért az átlagnál hidegebb légkör mellett az is felelős, hogy a csapadék észak felől, a Magas-Tátra vonulataira merőlegesen érkezett, emiatt a hegység északi (luv) oldalán feltorlódó esőfelhőkből nagy mennyiségű csapadék tudott kihullani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.