Időjárás

Különös fényekről készült felvétel az Atlanti-óceán felett

Egy különleges meteorológiai jelenségről, "Szent Elmo tüzéről" készült ritka felvétel a NOAA egyik repülőgépén.

2020.02.22 06:32Ma.hu

Ritka és látványos felvételek készültek az amerikai Nemzeti Óceáni- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) egyik hurrikánmegfigyelő repülőgépének fedélzetén egy különleges meteorológiai jelenségről, az ún. "Szent Elmo tüzéről".

A felvétel még február 15-én készült, amikor a gép egy viharról készített megfigyeléseket az Atlanti-óceán felett, amikor a sötétben repülő gép ablakán villámhoz hasonló (de nem villámnak minősülő), néhány ezred másodperces felvillanások jelentek meg.

A látványos felvillanások koronakisülések, melyek zivataros időben jönnek létre, amikor az igen erős elektromos mezőben a levegő ionizálódik. Hegyes, kiálló tárgyak, mint példálul árbócok, villámelhárítók csúcsán, valamint repülőgépek szárnyvégein jellenek meg leginkább, de megfigyelésük nem egyszerű dolog, mivel csak nagyon sötét körülények között lehet észrevenni őket - írta az Időkép.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.