Időjárás

Kísértethajót sodort partra az óriási vihar - videó

A Bermudáknál eltűnt szellemhajó többezer kilométert hánykolódott az óceánon.

2020.02.18 13:27ma.hu

Igazi szellemhajót sodort partra a víz Írországban az Európát sújtó Dennis viharnak köszönhetően. Az elhagyatott vízi járművet egy járókelő vette észre Ballycotton halászfalu szikláinál.

A hajónak 2018-ban veszett nyoma a Bermudák délkeleti részén az Atlanti-óceánon. Az ír partiőrség szerint még nem láttak ilyen kísértethajót.

A lélekvesztőt az 1976-ban épült Alta hajóval azonosítják, amely utoljára Tanzánia zászlaja alatt hajózott, bár számos nevet és tulajdonost váltott az évtizedek során. Eltűnését követően 2019-ben észlelte a brit haditengerészet egyik hajója.

Kálváriája 2018 szeptemberében kezdődött, személyzettel tele hajózott Görögországból Haitire, amikor ismeretlen okokból történt áramkimaradás miatt 2100 kilométert sodródott a Bermudákról délkeletre, mindössze két napra elegendő élelemmel a fedélzeten, ezért a parti őrség légi úton juttatott el létfontosságú élelmiszert a fedélzetre.

Ám egy hurrikán közeledett a térségben, ekkor kimenekítették a sérült hajó 10 fős legénységét, akiket Puerto Ricoba szállítottak. 2019-ben a haditengerészet járőrhajója feltételezhetően láthatta az Atlanti-óceánon sodródva, de nem erősítették meg a beazonosítást.

Alapesetben a sérült, nagy vagy teherhajók mentéséért a tulajdonos felel, de általában akkor kerül erre sor, amikor a jármű veszélyezteti a vízi közlekedést.

Az, hogy mi lesz a sorsa, még nem tudni. Ha eldöntik, kiderülhet, mi volt a rakománya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.