Időjárás

Kilyukadt az ég Németország felett - képek

Lyukas felhők jelentek meg az égen több német település fölött szombaton.

2020.02.16 10:31ma.hu

Érdekes jelenséget lehetett megfigyelni Németországban, többek között Offenbach, Nußloch és Wissembourg környékén. Lyukas felhők jelentek meg az égen, amelyeket többen is lencsevégre kaptak.

A különlegesnek számító képződmény akkor alakulhat ki, ha egybefüggő altocumulus vagy cirrocumulus, azaz közép-, illetve magasszintű felhőzetben a hőmérséklet fagypont alá csökken - írta az esetről az Időkép. Kellő mennyiségű szilárd részecske hiányában azonban nem képződik jég, így a felhőzet túlhűtött folyadékká alakul. A túlhűtött folyadékban a fagyás ekkor hirtelen beindul, és a képződött jégcseppek lyukat hagyva maguk után kihullnak, de nem minden esetben érik el a földfelszínt. A folyamatot felhőzeten áthaladó repülőgép is beindíthatja, ilyenkor általában nem kör alakban, hanem hosszanti irányban lyukad ki a felhő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.