Időjárás

Közel 17 fokot mértek Norvégiában

Szokatlanul enyhe időjárás uralkodik Skandináviában. Hétfőn 16,9 fokot mértek Norvégia nyugati részén.

2020.01.21 16:35ma.hu

Az elmúlt napokban enyhe, az átlagosnál 8-12, helyenként 13-16 fokkal melegebb levegő árasztotta el a skandináv térséget. Ha megnézzük a hétfőn mért maximum hőmérsékleteket jól látható, hogy Norvégia, Svédország és Finnország több pontján is megközelítette, helyenként el is érte a 10 fokot a hőmérséklet. Norvégia nyugati partvidékén ettől magasabb értékek is előfordultak - írta az Időkép.

Rissában 14 fokot mértek, ami új januári melegrekord a Trøndelag régióban. Rekdalban, a tenger közelében 15,4 fokot mutatott a hőmérő, a legmelegebb viszont Sunndalsøra-ban volt, ahol 16,9 fok volt a csúcshőmérséklet.

Mi okozza ezt melegedést?
Felmerül a kérdés, hogy míg idehaza sokfelé fagypont körül alakul a hőmérséklet, addig ott északon hogy lehet ennyire enyhe az idő? A választ Európa jelenlegi áramlási viszonyaiban kereshetjük. A kontinens közepére beült rendkívül erős anticiklon stabilizálta a légkört Közép-Európában.

Emiatt több helyen, köztük hazánban is sokfelé párás, ködös és ezzel együtt fagyos a levegő. Ez a jókora blokkoló anticiklon Észak-Európa felé tereli a nyugat felől érkező, gyors mozgású ciklonokat, amelyek enyhe, óceáni levegőt szállítanak a skandináv térségbe, sőt Oroszország nyugati területeire is.

A következő napokban sem lesz sok változás, több hullámban érkezhet még enyhébb levegő az Atlanti-óceán felől, így akár újabb rekordok is megdőlhetnek északon.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.