Időjárás

Vészhelyzet a Balatonon - figyelmeztetést adott ki a rendőrség

Figyelmeztetést adott ki a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

2020.01.14 05:57ma.hu

A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű is a szerkezete – áll a police.hu oldalon megjelent közleményben.

Jelenleg a Balaton jegén tartózkodni nem ajánlott, a jég vastagsága sehol sem megfelelő. Várhatóan a melegebb idő hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég továbbmosódik, törik, szilárdsága romlik, a rajta való közlekedés, sportolás és tartózkodás életveszélyes.

Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni. Ezeken a területeken az éjszakai tartózkodás különösen veszélyes. Fontos tanács, hogy a jeges vízből, a jégből mentett embert azonnal ne vigyük túlfűtött meleg helyre, fokozatosan próbáljuk felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, természetesen előzőleg a jeges ruházatától meg kell szabadítani! Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy tilos a szabad vizek jegén tartózkodni:

- éjszaka és korlátozott látási viszonyok között
- járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével
- kikötők és veszteglőhelyek területén
- folyóvizeken

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik. A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5-50 ezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.