Csillagászat

Vasárnap naplementekor egyszerre látható az égen a Jupiter és a Vénusz

Idén már másodjára figyelhetjük meg ezt a jelenséget, de átlagosan évente csak egyszer fordul elő.

2019.11.24 07:30ma.hu

Az ég két legfényesebb bolygója – a Vénusz és a Jupiter – november 24-én naplementekor közelebb húzódnak egymáshoz és egyszerre lesznek láthatóak az égen.

A jelenség során a Jupiter a földről szemlélve 1,4 fokkal délre halad majd el a Vénusz mellett – írja az EarthSky-ra hivatkozva a Szeretlek Magyarország.

Érdemes lesz egy fényszennyezés-mentes övezetet keresni, ahol tisztán látszik a horizont a lemenő nap szürkületében, ugyanis ekkor lesz megfigyelhető a két bolygó összekapcsolódása.

Vasárnap négy órakor várható a naplemente, ezt követően körülbelül egy-másfél óra múlva vehető majd ki tisztán a két bolygó. Először a Vénusz jelenik majd meg az égen nagyjából 30 perccel a naplemente után, majd ezt követi a Vénusz, aminek felbukkanására további 15 percet kell majd várnunk.

A jelenség szabad szemmel is jól látható lesz, amennyiben nem zavarják felhők a tiszta kilátást, de az igazán szemet gyönyörködtető látványért érdemes egy távcsővel vadászni a bolygókra.

Az utolsó Vénusz-Jupiter találkozás tíz hónappal ezelőtt volt tapasztalható, január 22-én, a következő pedig 2021. február 11-én jelenik majd meg az égen. Ebből is látszik, hogy ez nem egy túl gyakori jelenség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.