Időjárás

97 éve nem látott havazás Európa északi szegletében

Míg idehaza az átlagosnál enyhébb, esős időjárás uralkodik, addig Norvégia északi részét ellepte a hó és röpködnek a mínuszok.

2019.11.08 16:30ma.hu

Tartja magát a téli időjárás Európa északi csücskében. Sarkvidéki légtömeg uralja a Skandináv-félsziget és Finnország legnagyobb részét. Hogy mennyire van hideg, azt jól mutatja, hogy hajnalra helyenként -20 fok alá süllyed a hőmérséklet és napközben is -5 és -10 fok körüli értékeket lehet mérni a legmelegebb órákban.

A hideg mellé hó is társul, méghozzá kiadós mennyiségű. A Norvégia északi partvidékén fekvő Tromso városában november 5-én 69 centi hó hullott egy nap leforgása alatt. Ettől többet csak 1922-ben mértek ezen a napon, akkor 83 centiméters hóvastagságot regisztráltak.

A havazásért egy a térséget nyugatról, a tenger irányából elérő ciklon volt a felelős. Az általa szállított nagy nedvességtartalmú, óceáni eredetű levegő keveredett a sarkvidéki légtömeggel, ami nem is végződhetett mással, mint egy kiadós havazással - írta az időkép.hu.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.