Időjárás

Döbbenetes jelenséget fotóztak Németország felett az égen

Nem mindennapi látványosság borzolta a kedélyeket Németországban.

2019.10.20 13:38ma.hu

Igen különleges égi jelenség mutatkozott szombaton az égbolton Németország felett. Sok találgatás övezte az eseményt, ahogyan azt is, amikor titokzatos szem jelent meg az égen Magyarország felett.

Nincs másról szó azonban, mint egy jó nagy fallstreak hole-ról, vagyis lyukas felhőről a leírás szerint. Ez a jelenség a hole punch felhő elnyújtott formája, ami voltaképpen lyuk helyett egy hatalmas repedést idéz elő a felhőzetben. Ez a jelenség általában a magas vagy közepesen magas felhőkben jelentkezhet, mint az altocumulus, ami sokszor olyan kis apró cseppecskékből áll, amik már elég hidegek a fagyáshoz, de még nem fagytak meg. A fagyás eléréséhez jégkristályokra van szükség, amit a felhőkön keresztül szálló repülőknek köszönhetően juthatnak el a cseppecskékhez. Ezek után a cseppek fagyásnak indulnak, a térfogatuk megnövekszik majd a lehullanak. Ez okozza ezt a bizonyos lyukat a felhőzetben, ami folyamatosan növekszik, ahogy még több csepp fagy meg körülötte. Ezek a lyukás felhők még látványosabbak ha mozognak!

Hasonlót lehetett látni nálunk is

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.