Időjárás

Leköltözött a hideg a sarkvidékről Európába

Míg a sarkvidék légtömegei éppen Európa nagy részét hűtik, addig a térségben a szokásosnál is melegebb van.

2019.10.05 17:31ma.hu

Az Északi-sarkvidéken az átlagosnál ismét sokkal melegebb van és várhatóan a következő 5 napban is 5-10C° felett lesz a hőmérséklet. Nem csoda, hiszen a hideg sarki légtömegek Európa északi, keleti és középső területei fölé kúsztak.

Szárazföldünk északnyugati és keleti területei, valamint Németország fölött ciklonok és frontjaik alakítják az időjárást. Hatásukra a felsorolt tájakon erősen felhős vagy borult az ég, és főként a frontok mentén több helyen esik az eső, záporeső, északkeleten néhol havazik. Ugyanakkor a Skandináv-, valamint a Pireneusi-félsziget fölött anticiklon helyezkedik el. Arrafelé a hajnali pára- és ködfoltok feloszlása után erősebben és gyengén felhős, napos vidékek egyaránt előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Skandináv-félsziget nagy részén többnyire 0 és +8, délebbre 11 és 20 fok között alakul. Ennél melegebb van délen, délkeleten, ahol a délutáni órákra többfelé 25, 31 fok közé melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé eleinte nedves, majd szárazabb, hidegebb léghullámok érkeznek. A hét elején többfelé csökken 0 fok alá a hőmérséklet, hétvégén viszont visszaköszönni látszik a 20 fokos meleg.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.