Forgószél

Hurrikán tart Európa felé: 22 méteres hullámokkal és 200 km/órás széllel csap le - videó

Utána irány Nagy-Britannia

2019.10.02 06:30ma.hu

Akár halálos kimenetelű is lehet, ha a Lorenzo néven ismert hurrikán lecsap szerdán az Európához tartozó Azori-szigetekre. Az óriási erejű szélviharnak eddig egy halálos áldozata van, és óránkénti 161 km-es sebességgel közeledik a szigetcsoport felé, amit az előrejelzések szerint szerdán ér el. Ha addig nem csendesedik, akár 25 méter magas hullámokat is gerjeszthet.

Nem csoda, hogy a portugál meteorológiai szolgálat is figyelmeztetést adott ki, a szigetcsoport iskoláit pedig bezárják.

Az előrejelzések szerint ezután a hurrikán lecsendesedik, és trópusi viharként halad tovább Írország és az Egyesült Királyság felé.

Ennek következményeképp "esős, nedves, rendkívül szeles" időre számíthatnak a két szigetország lakói. Dan Suri, az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálatának vezető meteorológusa szerint ez lesz "a legerősebb szél", amit Írország valaha látott. "Esélyes, hogy Észak-Írországban, Nyugat-Skóciában, Wales-ben és Délnyugat-Angliában olyan drasztikus szélviharok érik a part menti részeket" - tette hozzá.

Lorenzo már a hétvégén is rekordokat döntött: miután ötös erősségű viharrá minősítették az amerikai hurrikánközpontban. Mint mondták: soha nem ment még ennyire északra és keletre az Atlanti-óceánon ilyen erősségű vihar.

Később a vihart visszaminősítették kettes erősségűre, de ettől függetlenül lehet még halálos kimenetele.

Az EuroNews szerint luxemburgi zászló alatt hajózó vontatóhajó legénységét már a múlt hét vége óta keresik az érintett szakaszon, miután az Atlanti-óceánon hajózó legénység véletlenül belekerült a hurrikán szemébe. A legénység egyik tagjának holttestét már megtalálták, a többiek után azonban tovább kutatnak. Hármukat sikerült egy mentőhajóban felfedezni, tíz matrózt azonban még mindig keresnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.