Időjárás

Sötétségbe borul az Északi-sark

Fél éves nappalt követően nyugovóra tér a Nap az Északi-sarkon, a következő napnyugta 1 év múlva esedékes.

2019.09.22 08:24Ma.hu

Az őszi napéjegyenlőség számunkra az éjszakák felülkerekedését jelenti. A nappalok hossza ilyentájt lesz rövidebb az éjszakáknál, a korai sötétedés és kései napkelte pedig méginkább megteremtik az őszi hangulatot.

A sarkkörön túl azonban másképp élik meg e jeles eseményt. Az Északi-sarkon szeptember 23-án fél év világosság után a horizont alá bukik a Nap, hogy a következő fél évre elbúcsúzzon a tájtól. Október elejéig még alkonyi fényben tündököl, majd amikor a Nap már szórt sugárzás formájában sem képes megvilágítani az égboltot, teljes sötétségbe borul. Az idő előrehaladtával az északi sarkkör felé egyre délebbi szélességeken is beköszönt a több hónapig tartó éjszaka. Egyes északi, már emberlakta települések szintén részesülnek az állandósult sötétségből. Az alaszkai Barrow, mely az Amerikai Egyesült Államok legészakibb települése, például november 20-a környékén búcsúzik el a világosságtól, lakossága pedig a következő 64 napot kénytelen lámpafénynél tölteni.

A Déli-sarkon egyelőre a gyenge pirkadati fény uralkodik, a napéjegyenlőség alkalmával azonban itt a nappal lesz úrrá az éjszakán, az évi egyetlen napfelkelte időpontja érkezik el a hétfővel. Az alábbi Déli-sarkot mutató webkamerán az elmúlt 24 óra felvétele látható. A Nap még nem jön a horizont fölé, de fénye már bevilágítja a sarki égboltot - írta az idokep.hu.

Pmel.noaa.gov 2015.09.16. Északi-sark

A csillagászati jelentőségén túl a mérsékelt szélességeken, így hazánkban ünneplésre is okot ad az ősz beköszönte, hiszen ez a nap a "Földanya ünnepe", a gyümölcsérésé, a beérett termésé, a szüreté és a megnyugvásé. Ezután kezdődnek az őszi pásztorünnepek, a gazdasági év végét jelentő szüreti mulatságok is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.