Időjárás

Van, ahol 20 éve nem havazott ilyen korán Svédországban

Korai havazással indított a tél Svédországban, holott még csak épp elhagytuk szeptember közepét.

2019.09.20 16:17Ma.hu

Svédországban az évszakokat jó régi tapasztalatok alapján nem a naptár szerint döntik el, hanem meteorológiai definíciók szerint hirdetik ki. Így például a tél akkor kezdődik, ha öt, egymást követő napon 0 fok alatt marad a napi átlaghőmérséklet.

Az ország északi részén található Kebnekaise-hegység mérőállomásán (Tarfala, 1145 méter) az elmúlt négy napban teljesült ez a feltétel, és valószínűleg az ötödik nap sem lesz kivétel, hiszen a meteorológusok az utolsó napra is mínusz 3 fokkal számolnak - írta a Síelők.hu.

Itt ez ugyan korainak számít, de nem rendkívülinek, hiszen korábban már augusztusban is előfordult, hogy beköszöntött a svéd tél.

Sokkal nagyobb szenzáció a tél és a havazás a délebbre található Långberget síterepén. Az itteni szálloda üzemeltetője szerint, aki 20 éve dolgozik a síterepen, ilyen korán még sosem havazott itt. Jellemzően novemberben hullik először a hó.

Mindenesetre a héten 5-6 cm hó hullott.

Långbergets Sporthotell


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.