Hőség

Mintegy 1500 áldozatot követelt a kánikula Franciaországban

Júniusi kánikulában 567-en, júliusban pedig 868-an veszítették életüket, ami összesen 1435 halálesetet jelent.

2019.09.09 08:30MTI

Franciaországban mintegy 1500 haláleset köthető a júniusi és júliusi kánikulához a francia egészségügyi tárca vasárnapi tájékoztatása szerint, ami tizede a 2003-as hőhullámkor regisztráltnak, jóllehet idén a melegrekordok országszerte megdőltek.

"Az átlagosnál 1500-zal több halálestet regisztráltunk júniusban és júliusban, azaz tízszer kevesebbet mint a 2003-as kánikula idején" - mondta Agnes Buzyn egészségügyi miniszter a France Inter francia közrádióban.

A tárca közleménye szerint a júniusi kánikulában 567-en, júliusban pedig 868-an veszítették életüket, ami összesen 1435 halálesetet jelent.

Franciaországban június 28-án megdőlt az abszolút melegrekord, amikor is az ország déli részén található Hérault megye több pontján is 46 fokot mértek, júliusban pedig a hőmérő higanyszála több nagyvárosban is 40 fok felé emelkedett. Párizsban például július 25-én 42,6 fokot mértek, ami abszolút rekordnak számít. Összességében az ország hatszáz pontján végzett hivatalos mérések egyharmadánál dőlt meg az abszolút melegrekord július végén.

"A 2003-as kánikula húsz napig tartott, idén 18 kánikulai nap volt két nagyon intenzív epizódban, és a második kánikula idején az ország jelentős részén, nagyon szélsőséges hőmérsékletekkel" - emlékeztetett a miniszter.

"A nehéz körülmények ellenére a megelőzésnek és a lakossághoz eljuttatott üzeneteknek köszönhetően sikerült tizedére csökkenti a 2003-as halálozást" - hangsúlyozta Agnes Buzyn, kiemelve az egészségügyi intézmények, az önkormányzatok, az egyesületek és az idősekkel foglalkozó szervezetek tevékenységét. A közös fellépésnek köszönhetően a kórházak sürgősségi osztályainak leterheltsége is csak alig 2-3 százalékkal nőtt a kánikulai napokon.

A 1500 haláleset több mint fele 75 év feletti emberre vonatkozik, de a tájékoztatás szerint minden korosztály érintett, tíz esetben kültéri munkahelyen dolgozó férfi vesztette az életét.

A legtöbb halálos áldozatot követelő nyár 2003-ban volt Franciaországban, amikor is augusztus 4. és 18. között csaknem 15 ezren veszítették életüket a hőség miatt, elsősorban a fővárosban és környékén.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.