Forgószél

5-ös erősségű hurrikánná fejlődött Dorian

350 km/órás széllökéseket mértek a vihar szeme körül, a Bahamák északi szigetcsoportját telibe kapja a hurrikán, Floridát viszont várhatóan csak súrolja.

2019.09.02 06:21Ma.hu

A hurrikán középpontjában 911 hPa-ra süllyedt a légnyomás, a vihar szeme körül elképesztő, 350 km/órás széllökéseket is mértek.

5-ös erősségű, azaz a hurrikánok erősségének mérésére szolgáló Saffir-Simpson skálán a legerősebb kategóriájú hurrikánná fejlődött Dorian, mely helyi idő szerint vasárnap délelőtt már vészesen közelített a Bahama-szigetek északi tagjai, Abaco Islands és Grand Bahama felé.

Az amerikai nemzeti hurrikánmegfigyelő központ mérései szerint a vihar középpontjában 927 hPa-ra süllyedt a légnyomás, a hurrikán szeme körül pedig a legerősebb széllökések sebessége elérte a 260 km/órát.

A hurrikán szeme az előrejelzések szerint a következő napokban szinte végig a meleg vízfelszín fölött fog elhelyezkedni, újabb és újabb löketet adva ezzel a viharnak, így Dorian hosszú időn keresztül nagyon erős hurrikánként folytathatja útját.

A legfrissebb előrejelzések szerint mielőtt partot érne Floridában, várhatóan észak felé fordul, a hét közepén pedig valahol Georgia, illetve Dél- és Észak-Karolina államok atlanti partszakasza mentén haladhat el a vihar magja. Nyomában több száz mm esőre, áradásokra és további szélviharra kell készülni az érintett területeken - írta az idokep.hu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.