Csillagászat

Tűzeső a kánikulában - nézze az eget éjjel!

Régen a népi hagyomány Szent Lőrinc könnyeinek nevezte, de ma már inkább tudományos nevükön, Perseidákként emlegetjük azt a meteorrajt, ami évről évre milliók tekintetét szögezi az égboltra az augusztusi estéken.

2019.08.06 14:57ma.hu

A raj egy üstökös felszínéről levált apró porszemcsékből és törmelékdarabokból áll, amelyek a Föld légkörébe jutva, látványos fénycsóvát húzva teljesen elpárolognak, a felszínt gyakorlatilag soha nem érik el. A hullócsillagok fénye a száguldó kődarab méretétől és sebességétől függ. Ezek akár az éjszakai égbolt legfényesebb „csillagát”, a Vénusz bolygót is túlragyoghatják.

A raj már július végén eléri a bolygónkat, éles szemű megfigyelők kis szerencsével már ekkor kiszúrhatnak egy-egy, a Perseus csillagkép irányából érkező hullócsillagot. A tetőpont azonban augusztus 11-13-án van, ilyenkor óránként ötvennél is több felvillanó tűzcsóvát láthatunk az égbolton.

A legnépszerűbb meteorraj idei maximuma augusztus 12/13-án éjszaka várható, az előrejelzések szerint 13-án 2:00 UT-kor következik be (ZHR=110). A meteorok megfigyelését az erős holdfény zavarja, ezért az észlelésekre a hajnali órák az alkalmasabbak, amikor a raj radiánsa egyébként is egyre magasabbra kerül. 13-án a Hold Budapestről nézve 1:13 UT-kor nyugszik. Telehold augusztus 15-én lesz, így a következő éjszakákon a Hold még inkább zavaró lesz - írta az égi eseménnyel kapcsolatban a Magyar Csillagászati Egyesület.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.