Időjárás

Áradások okoztak károkat Romániában az intenzív esőzés nyomán - videó

Az áradat házakat öntött el, és a híd egy részét is magával sodorta.

2019.06.24 13:26MTI

Romániában országszerte 72 településen - köztük több székelyföldi térségben - okoztak károkat az intenzív esőzések nyomán keletkezett áradások. Az utóbbi 24 órában több mint száz lakost lakoltattak ki elővigyázatosságból, csaknem ötvenet pedig már menteni kellett a házaikat elöntő víz miatt - közölte hétfőn a román katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU).

A tűzoltókat 65 lakóházhoz és 78 gazdasági épülethez hívták kiszivattyúzni a vizet. A viharos szél több mint félszáz fát döntött az utakra, parkoló autókra, villanyvezetékekre.

A katasztrófavédelem szerint az érintettek figyelmeztetését nagymértékben segítette a néhány hónapja beüzemelt RO-Alert mobiltelefonos riasztórendszer, amelyen keresztül az utóbbi 24 órában 63 narancssárga és 8 vörös riasztást adtak ki a veszélyeztetett térségekben.

Hargita megyében a Gyimesközéplokhoz tartozó Hidegségen és Csíkszentdomokoson a megáradt patakok útjából a hatóságok 104 lakost telepítettek ki, akik rokonaiknál, ismerőseiknél várták meg, hogy levonuljon az árhullám.

A Székelyhon.ro hírportál az olvasók bejelentései és beküldött videófelvételei alapján azt írta: Hidegségen hatalmas károkat okozott a hirtelen lezúdult eső miatt megáradt Hidegség-patak: az áradat házakat öntött el, és a híd egy részét is magával sodorta.

A Digi 24 hírtelevízió beszámolója szerint a Temesvár-Konstanca gyorsvonat több mint 12 órát vesztegelt Krassó-Szörény megyében a vasúti pályára dőlt fák miatt.

A román meteorológiai szolgálat hétfőn újabb sárga és narancssárga figyelmeztetéseket adott ki több délnyugati megyére, ahol heves zivatarokra, jégesőre kell számítani. A lehulló csapadék mennyisége a hegyvidéken a 70 millimétert is meghaladhatja.

A vízügyi szolgálat az bánásági Temes és Béga folyókra vörös árvízvédelmi figyelmeztetést adott ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.