Árvíz

Vízügy: továbbra is emelkedik a Duna vízszintje

Az országban jelenleg 350 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve.

2019.06.07 11:15MTI

Továbbra is emelkedik a Duna vízszintje - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) pénteken az MTI-vel.

Közleményük szerint az országban jelenleg 350 kilométeren van árvízvédelmi készültség elrendelve.

A Duna magasabban fekvő vízgyűjtőin az elmúlt egy hétben bekövetkezett hóolvadás miatt a következő napokban a Duna hazai szakaszán néhány centiméteres vízszintemelkedés várható, majd folytatódik a lassú apadás.

Az apadás mértékének átmeneti felgyorsítása érdekében - az OVF kezdeményezésére - a szlovák vízügyi szervek egy az előrejelzések alapján meghatározott időpontban 4 órán keresztül másodpercenként 1000 köbméter vízhozamot tartanak majd vissza. Ennek időpontjáról folyamatosan egyeztetnek a szakemberek.

Pénteken délelőtt 10 órakor a budapesti vízállás 466 centiméter volt, ami 122 centiméterrel alacsonyabb, mint a szombat déli tetőző szint. A Duna vízszintje várhatóan jövő héten a szerda esti órákban apad Budapestnél 400 centiméter alá - írták.

A Tisza jelenleg Szolnok térségében tetőzik, az árhullám levonulását a mellékfolyókon, elsősorban a Krasznán és a Körösökön kialakult vízszintemelkedések lassítják.

Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet - írta az OVF.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.