Időjárás

Mindeközben humanitárius katasztrófa bontakozik ki Kanadában

Elfogyott a sör.

2019.02.03 08:53ma.hu

Mint arról már korábban is beszámoltunk, Kanadát szó szerint pár nap alatt elnyelte a hó, miután sarkvidéki eredetű levegő csapott le Észak-Amerikára. Az extrém időjárás miatt hidegebb volt a kontinensen, mint az Antarktiszon. Szerencsére az emberek jókedve nem hagyott alább ebben a zord időszakban sem.

Alapvetően két szélrendszer határozza meg, hogy Észak-Amerika, illetve Európa mely részeit éri, illetve kerüli el az északi-sarki hideg. Az egyik a sztratoszférában keringő sarki örvény (polar vortex), amelyet az Északi-sark körül 40-45 kilométer magasságban, keleti irányban (az óramutató járásával ellentétesen) közöző alacsony nyomású légtömegek alkotnak. Ez a szélrendszer csak telente alakul ki, működése pedig igyekszik a sarkvidéki levegőt az Arktisz felett tartani (tehát a fogcsikorgató hideg ellen dolgozik). Csakhogy manapság az Északi-sarkon esetenként télen is bőven fagypont felett van a hőmérséklet, egyértelműen az ember okozta globális felmelegedés következményeképpen. Emiatt a futóáramlás szabályosan megőrül, működése kiszámíthatatlanná válik, és extrém időjárási anomáliákat idéz elő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.