Időjárás

Milliókra büntethetik a társasházakat, ha senki nem lapátolja el a járdán lévő havat

De a családi házakban élők is fizethetnek, ha előttük töri össze magát valaki.

2019.01.10 08:42ma.hu

Sokba kerülhet a havazás a lustáknak és a figyelmetleneknek, írja a csütörtöki Blikk, amely emlékeztet: az önkormányzatok saját rendeletben szabályozhatják, hogyan büntessék azokat, akik nem takarítják el az előttük lévő járdákról a havat.

Budapesten, Zuglóban például 200 ezer, illetve 2 millió forint a bírság legfelső határa, ezen túl még milliós perek elé nézhetnek, akik nem ragadnak hólapátot, ha valaki a síkos járdán elesve összetöri magát, az ugyanis kártérítést kérhet a felelőstől.

"Nem a közös képviselő, hanem az egész lakóközösség a felelős, vagy az általuk megbízott vállalkozás" - mondta a lapnak Ignéczi Tibor, a Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége vezetője.

Ennek alapján a társasházakra akár milliós bírságot is kiszabhatnak, de a családi házakban élők is több százezer forintot csengethetnek ki.

A baj, teszi hozzá a lap, megelőzhető a hó ellapátolásával, a jeges járda felszórásával. Sózni azonban tilos, az ugyanis tönkreteszi a növényeket, a cipőt és a kutyák, macskák talpát is. Ezért viszont érdekes mód nem jár büntetés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.