Időjárás

Brutális bírságot kaphatnak a háztulajdonosok

Gondoskodniuk kell a havas, jeges járdák csúszásmentesítéséről, de nem mindegy, hogy mivel teszik ezt, mert akár ötvenezer forintra is büntethető az, aki sót használ.

2018.11.20 18:12ma.hu

Noha a közutak és közterületek fenntartása az önkormányzatok feladata, a legtöbb helyen azonban az önkormányzat előírja, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani - írja összeállításában a Pénzcentrum.

A hótakarításról, és a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról tehát a legtöbb esetben a tulajdonosnak kell gondoskodnia.

Családi háznál a helyzet egyértelmű, a társasházakban élőknek pedig nem árt tudniuk, hogy egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát, vagyis tévhit az, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, és a járdák biztonságossá tétele.
Sózni tilos! Ez a módszer súlyosan károsítja a környezetet, tönkreteszi a növényeket, és akkor nem említettük, hogy károsítja az autók gumiját, az alvázát, idővel az aszfaltot is, és nem tesz jót a házikedvencek mancsának sem.

A sózásnál sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok, a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék. Ezeket pedig érdemes időben megvenni, mert a Pénzcentrum iparági értesülései szerint a szükséges eszközök ára 5-10 százalékot emelkedhet még az igazi fagyok beállta előtt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.