Világvége

Riasztás! Vízözön a Pó folyó területén az esőzés miatt

Október elejétől 36-an vesztették életüket az Itáliát sújtó esőzésekben.

2018.11.07 07:00MTI
hirdetés

Továbbra is narancssárga, vagyis közepes fokozatú riasztás van érvényben Olaszország északi térségében, mindenekelőtt a Pó folyó mentén a vízszint tetőzése miatt - közölte az olasz katasztrófavédelem kedden.

A riasztás az északkelet-olaszországi Veneto tartományban érvényes a Pó mentén egészen csütörtök kora délutánig, valamint északnyugaton Milánó és Torino térségében.

Milánóban a szünet nélküli esőzés miatt a Seveso és a Lambro folyót tartják megfigyelés alatt. A Seveso legutóbb augusztusban áradt ki, víz alá temetve Milánónak a folyó menti városnegyedeit.

Torinóban kedden tetőzött a Pó, ami azt jelenti, hogy a városban elérte a hatméteres magasságot, és elöntötte a rakpartokat. Jelentősen megemelkedett a Maggiore-tó vízszintje is.

Eddig 11 olasz tartomány kérte, hogy területét nyilvánítsák katasztrófa sújtotta övezetnek: Veneto, Liguria, Friuli-Venezia Giulia, Szicília, Lazio, Szardínia, Calabria, Toscana, Emilia-Romagna, Lombardia és Trentino-Alto Adige - jelentette be Danilo Toninelli infrastrukturális miniszter, aki kedden Liguriában mérte fel a rossz idő okozta károkat.

A miniszter szerint a közel egy hónapja tartó rossz idő okozta anyagi kár összességében meghaladja a 3 milliárd eurót is.

A kárfelmérés mindazonáltal több helyen még tart. Becslések szerint egész Olaszországban 14 millió fát döntött ki a viharos eső és az óránként akár 200 kilométer erősségű szél. A legtöbb fa a trentinói Belluno területén pusztult el, ahol a rossz idő hegyoldalakat tarolt le. Több olasz és osztrák bútorvállalat is jelentkezett már a fák felvásárlására. Velence önkormányzata viszont engedélyezte, hogy a partokon felgyülemlett fadarabokat a lakosság ingyen elszállíthassa magának tűzifának.

A szicíliai Palermóban az utóbbi napok heves esőzései az ivóvízhálózatot is beszennyezték, ezért a városban korlátozták a csapvíz fogyasztását. Palermóban az iskolák még szerdán is zárva tartanak, a rossz idő ugyanis több utat járhatatlanná tett.

Október elejétől 36-an vesztették életüket az Itáliát sújtó esőzésekben. Kilenc ember, közöttük három kisgyerek egy Palermóhoz közeli vidéki villában lelte halálát, miután az esőben megduzzadt helyi patak elárasztotta az épületet. A hatósági vizsgálatok szerint a villa engedély nélkül épült, veszélyes árterületen, és már rég le kellett volna bontani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.