Időjárás

Lassan enyhül a szárazság

A hosszan elhúzódó száraz időszak a mezőgazdaság minden területén károkat okoz.

2018.10.23 12:59MTI

Lassan enyhül a szárazság; a hét második felében az eddigieknél több eső várható - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.

Mint kiemelték, a hosszan elhúzódó száraz időszak a kukorica betakarításának és a szőlő szüretelésének kivételével a mezőgazdaság minden területén károkat okoz. A még a szeptember eleji esők előtt elvetett repce fejlődése többfelé megállt a szárazság miatt. Az őszi búzából vannak ki nem kelt állományok is, ezeknek a csírázáshoz kiadós esőre lenne szükségük.

Az elmúlt hét közepén a korábbi száraz, napos, meleg időszakhoz képest változékonyabbra fordult az időjárás, de csak minimális, 2 milliméternél kevesebb eső esett, ennél többet csak kevés helyen mérhettek. Az elmúlt 30 napban jellemzően 30-40 milliméterrel hullott kevesebb eső az átlagosnál. Az országos átlagnál délnyugaton és egyes északkeleti tájakon jobb kicsivel a helyzet, az Alföldön, a Mátrától nyugatra, a Hegyalján és a Dunántúl jelentős részén azonban rendkívül száraz a talaj.

Ezen a héten meglehetősen változékony időjárás várható, sok felhővel, rövid napos időszakokkal, gyakran erős széllel. Csapadékra kedd estétől, főként szerdán lehet számítani. Az előrejelzések szerint 2 és 15 milliméter közötti mennyiségű eső valószínű az országban, a Dunántúl északi felén várható a több. További csapadék a hétvégén fordulhat elő, a mennyisége egyelőre bizonytalan. Szeles lesz az idő, keddtől minden nap élénk, többször erős szélre van kilátás, de szerdán és vasárnap viharos széllökésekre is számítani kell.

A hét első felében lesz hűvösebb, ekkor általában 10-15 fokos maximumhőmérsékletek várhatók, majd péntektől melegszik az idő, és a hétvégén a legtöbb helyen ismét 20 fok fölött alakul a maximumhőmérséklet. A leghidegebbnek a csütörtök és péntek hajnal ígérkezik, ekkor a szélvédett, fagyzugos területeken fagyok is lehetnek - jelezték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.