Forgószél

Hurrikán erejű széllel csapott le Portugáliára Leslie

Éjszaka érte el Portugáliát a Leslie névre keresztelt forgószél, amelynek hurrikán erejű széllökései százszámra csavarták ki a fákat, és hagytak 15 ezer otthont áram nélkül.

2018.10.14 08:31ma.hu

Szombat éjjel érte el a portugál partokat a trópusi viharrá "szelídült" Leslie, ennek ellenére hurrikán erejű szélviharként söpört át Portugálián és most Észak-Spanyolország felé tart.

Leslie volt az eddigi egyik legerősebb vihar, ami lecsapott az országra, bár a hírek szerint nincs halálos áldozata, a rendőrség arra kéri a helyieket, ne menjenek a szabadba, emellett számos légi járatot töröltek.

A partot éréskor 176 km/h-s szélerősséget regisztráltak, a legtöbb kárt a Leiria térség szenvedte el, de a főváros és környéke is érintett. Több száz ember ragadt egy koncertteremben Figueira da Foz településen, miután nem tudtak hazamenni az erős szél miatt.

A spanyol El Pais lap szerint ennek ellenére a lisszaboni maratont megtartják, csak pár órás késéssel vasárnap.

Szakértők szerint ritka, hogy egy, az Atlanti-óceánon kialakuló hurrikán elérje az Ibériai-félszigetet, ráadásul 1842 óta ez volt a legerősebb vihar, amit regisztráltak, annak ellenére, hogy a szeptember 23-án kialakult Leslie szombaton már trópusi viharrá "szelídült". A spanyol meteorológiai szolgálat szerint a spanyol régión már "csak" 100 km/h-s széllel fog tovább haladni, nagy mennyiségű csapadék kíséretében, de útja bizonytalan.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.