Katasztrófa

Drámai részletek a Mangkhut tájfun pusztításáról

A százat is meghaladhatja a halálos áldozatok száma a Mangkhut tájfun miatt a Fülöp-szigeteken.

2018.09.16 14:24MTI

Victorio Palangdan, Itogon város polgármestere a helyi rádióban elmondta: egy munkások által lakott barakkot maga alá temetett egy földcsuszamlás, mintegy negyvenen lehettek az épületben, a városban pedig 32 ember veszítette életét. Eddig a hatóságok 29 halálos áldozatról adtak hírt.

A halálos áldozatok többsége földcsuszamlásban vesztette életét Luzon sziget Cordillera közigazgatási régiójában. Cagayan tartományban több mint ezer ház rongálódott meg a szélvihar támadásában. Sok helyütt megszakadt az áramszolgáltatás. A part menti régióban végrehajtott evakuálást követően mintegy 105 ezren kerültek ideiglenes menekültszállásra.

A helyi meteorológiai szolgálat arra figyelmeztetett, hogy a folyamatos esők következtében újabb földcsuszamlások lehetnek, további áradások alakulhatnak ki.

A Mangkhut, a Fülöp-szigeteket elhagyva, a nap folyamán elérheti Vietnámot és Kínát, ahová a tenger felett haladva, a régió évtizedek óta mért legnagyobb erejű tájfunjaként érkezhet meg. A hatóságok szerint nagy valószínűséggel a dél-kínai megapolisz, Hongkong közvetlen közelében halad majd el.

A Fülöp-szigetek után vasárnap Dél-Kína, Hongkong és Makaó felé vette az irányt a Mangkhut tájfun, amely szakértők szerint az Egyesült Államokat sújtó Florence hurrikánnál is nagyobb pusztítást végezhet. A kínai hatóságok a lehető legmagasabb szintű riasztást adták ki a közeledő forgószél miatt.

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a tájfun visszaduzzasztja a folyóvizeket, amelyek így áradással fenyegetnek.

Tízezreket telepítettek ki és vittek biztonságos helyre, és repülőjáratok százait törölték a térségben, valamint a tömegközlekedést is korlátozták.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a Mangkhut súlyosabb károkat okozhat, mint a Dél-Kínát tavaly sújtó Hato tájfun. Akkor 10 ember halt meg Makaón. A világ legsűrűbben lakott vidékén, a Gyöngy-folyó deltájában fekvő félsziget a világ szerencsejáték-fővárosa, ám a vihar miatt az összes kaszinó bezárását elrendelték.

A Munich Re biztosítótársaság elemzője, Ernst Rauch arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mangkhut tájfun átmérője nagyobb, mint az Egyesült Államokat sújtó Florence hurrikáné, és a tájfun széllökéseinek sebessége is nagyobb. A Mangkhut tájfun a Fülöp-szigeteken legalább 25 ember halálát okozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.