Forgószél

Lecsapott Florence Karolinára - videó

A hurrikán helyi idő szerint reggel negyed nyolckor érte el Észak-Karolina partjait az észak-karolinai Wrightsville Beach közelében.

2018.09.14 17:16ma.hu

Az ötfokozatú Saffir-Simpson skálán egyes, azaz a legalacsonyabb kategóriába sorolt Florence-t óránkénti 150 kilométeres széllökések kísérhetik.

Bár a hurrikán ereje négyesről egyesre csökkent, a hatóságok aggódnak. Az Inforádió híre szerint Roy Cooper észak-karolinai kormányzó figyelmeztetett, hogy a vihar 8-10 méteres hullámokat korbácsolhat a tengerparton, így az ottani házakat egészen az tetőig elboríthatja az áradat. Az előrejelzések szerint az özönvízszerű esőzés szombatig folyamatos lehet.

Áradások, áramkimaradások

Észak-Karolina államban több mint 370 ezren maradtak áram nélkül péntek reggel. A közműszolgáltatók arra számítanak, hogy emberek millióinak kell nélkülözniük az elektromosságot, és a helyreállítási munkák hetekig tarthatnak majd.

A 30 ezer lakosú New Bernben több mint 100 embert mentettek ki a hatóságok, miután a víz elárasztotta a külvárost. Jacksonville egyik hoteljéből legalább hatvan embert evakuáltak, mert a szél megrongálta a tetőt. Sérültekről és halálos áldozatokról egyelőre nem tudni.

Brandon Locklear meteorológus szerint a következő két-három napban nyolc hónapnyi csapadékmennyiség zúdulhat le a térségben.

Észak- és Dél-Karolina, Georgia, Virginia, Maryland és az északkeleti New Jersey államokban rendkívüli állapot van érvényben, csakúgy, mint az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban. A térségbeli államok hatóságai mintegy 1,5 millió embert utasítottak arra, hogy hagyják el part menti otthonaikat. A vihar mintegy tízmillió embert érinthet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.