Hőség

Elrendelte a hőségriasztást az országos tisztifőorvos

Augusztus 21-én 12 órától, várhatóan augusztus 23-án éjfélig van életben a másodfokú intézkedés.

2018.08.21 14:44MTI

Hőségriasztást rendelt el kedd déltől az országos tisztifőorvos - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-t.

A közlemény szerint a másodfokú intézkedést a legfrissebb meteorológiai előrejelzéseket és az Emmi Klímaváltozás és Környezeti Egészséghatás Elemző Osztályának szakmai javaslatát figyelembe véve rendelte el az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárság augusztus 21-én 12 órától, várhatóan augusztus 23-án éjfélig.

Erről levélben értesítették a megyei kormánymegbízottakat, kérve őket, hogy továbbítsák az intézkedést az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatóknak és a megyei védelmi bizottságoknak.

Az Emmi felhívta a figyelmet arra, hogy ebben az időszakban mindenki fokozottan ügyeljen a megfelelő folyadékpótlásra, kerülje az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve a cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. Azt tanácsolják továbbá, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon. A vízparton pihenők mellőzzék a napozást és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért arra kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

Mivel az extrém meleg még az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, az idős emberek és a kisgyermekek különösen veszélyeztetett helyzetben vannak - figyelmeztetett a közleményben a tárca.

Mindeközben leszakadt az ég - sajnos, enyhülést nem hozva

Radarfelvétel az Időképről


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.