Világvége

Drámai felvételek az Ibériai-félsziget pokláról

Tovább tombolnak az erdőtüzek az Ibériai-félszigeten. Az oltási folyamat még napokig eltarthat. A tűzről, a tűzoltók munkájáról és a terjedő füstről is drámai képek érkeztek.

2018.08.09 16:10MTI

A mostani tűzvész augusztus 3-án tört ki a Monchique-hegységben és onnan terjed délre, Algarve tartomány tengerpartja felé. A tűzesetet még úgy sem sikerült megakadályozni, hogy a portugál a kormány óriási erőfeszítéseket tett a nyári erdőtüzek megakadályozására. Mint mondta, ötszáz esetben sikerült megfékezni a lokális tüzek terjedését, ezzel az eggyel viszont nem boldogultak. Tavaly a pusztító tüzekben 114 ember halt meg - írta az Infostart.

Az alábbi videón az látható, ahogy az erdőtűz füstje a Monchique-hegység felől száll Vilamoura felé, "világvégi" látványt létrehozva

Antonio Costa miniszterelnök szerint az Algarve-i tűz oltása még napokig eltarthat. A Polgári Védelmi Szolgálat további 120 tűzoltót (összesen már 1450-en vannak) és 450 tűzoltóautót küldött a helyszínre. Ezen kívül az oltásban részt vesz több mint egy tucat repülőgép, köztük három kanadai tűzoltó repülőgép is, amelyek egy közeli, népszerű strand mellől "lapátolnak fel" tengervizet az oltáshoz - írja a Reuters.

Így vesznek fel vizet a Canadair tűzoltórepülői a tengerből

Az eddigi információk szerint halálos áldozatok nincsenek, viszont nagyjából 30 embert kezeltek égési sérülések miatt, illetve közel 200 embert evakuáltak otthonaikból a Monchique-hegységben.

Valenciában szerdára több mint 2600 hektárnyi terület vált a lángok martalékává. A tűz egy zömében erdős, hegyvidéki térségben pusztít Llutxent, Gandía és Pinet települések közelében.

Elővigyázatosságból két nap alatt eddig több mint 2600 embert evakuáltak a környékről, jellemzően hétvégi házakból, nyaralókból, akiket szállodákban, sportközpontokban szállásoltak el ideiglenesen. A hatóságok tájékoztatása szerint mintegy húsz, a lakott területektől távolabb fekvő házban keletkezett kár a tűz miatt, amely a településeket továbbra sem fenyegeti.

Ximo Puig, a valenciai autonóm közösség elnöke a helyszínen újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy az oltás sikere az időjárási körülményeken múlik. Kedden a délután feltámadt erős szél sokat rontott a helyzeten - jegyezte meg.

Az erdőtűz megfékezésében mintegy 700-an, tűzoltók, katonák, erdészek vesznek részt, a levegőből pedig 27 légi jármű segíti a munkálatokat.

A térségben ez az idei első nagy kiterjedésű erdőtűz, amelyet az első szakértői vélemények szerint egy villámcsapás okozott.

Spanyolországban az évnek ebben az időszakában fokozott az erdőtüzek kialakulásának veszélye a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom miatt.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.