Időjárás

Forróság: Európa már olvad, de a hőhullámok tovább folytatódnak - videó

Extrém meleg kínozza Európát - Portugália, Spanyolország és Olaszország pokoli hőségtől szenved.

2018.08.05 15:18ma.hu

A mediterrán országokra a héten a legnagyobb fokozatú hőségriadót adták ki, de Európa-szerte 40 fok főlé vitte a hőmérők higanyszálait a hőhullám, amely még nem tetőzött igazán, ennél keményebb napok is várhatók. Mindenhol rekordok dőlnek és egyre nagyobb az erdőtüzek kockázata.

Portugália ilyen forróságot utoljára 15 éve tapasztalt, 2003-ban mértek 47,3 Celsius fokot Alentejo régióban, ahol most "csak" 47 fokot mértek, míg Lisszabonban 43-at. Az egyre gyakoribb hőhullámok az utóbbi 13 évben keserítik meg az olaszok életét, 2005-2016 között 23.880 ember halt meg a magas hőmérséklet miatt.

A hőség Európa búzatermésének jelentős részét elpusztította, köszönhetően a száraz idő és a heves esőzések drámai kombinációinak. Az erdőtüzek Görögországban a múlt hónapban 91 embert öltek meg és számtalan kárt okoztak, de szinte nem volt olyan európai ország, ahol ne égett volna valami. Az Elba folyónál a szárazság miatt az iszapból gránátok, aknák és fegyverek kerülhetnek napvilágra, a vízszint drámai csökkenésével.

A spanyol vélemény a helyi időjárásról

Ez még csak a kezdet...

Spanyolország délnyugati része

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.