Időjárás

Brutális hőség tombol Japánban - új rekord dőlt

Minden idők legmagasabb hőmérsékletét, 41,1 fokot mértek a fővárostól északnyugatra fekvő Kimagaja városában.

2018.07.23 10:54MTI

Sosem tapasztalt hőség sújtja Japánt, a meteorológiai megfigyelések történetében először mértek 41,1 Celsius-fokot - közölték a hatóságok hétfőn.

A hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé szökött hétfőn a Gifu prefektúrában lévő Szaitamában és a fővárosban, Tokióban. Minden idők legmagasabb hőmérsékletét, 41,1 fokot mértek a fővárostól északnyugatra fekvő Kimagaja városában, ahol 1896 óta állnak rendelkezésre hőmérsékleti adatok. Az eddigi rekordhőmérséklet 41 fok volt, amelyet a nyugati Kocsi prefektúrában mértek 2013 augusztusában.

Előző nap, vasárnap a hőmérséklet 35 Celsius-fok fölé emelkedett az ország 927 megfigyelési pontja közül 237-ben. Idén ez volt a legmagasabb adat - közölte az időjárási szolgálat. A hőség miatt vasárnap 3125 esetben riasztották a mentőket a fővárosban, a legtöbb segélykérés volt egy napon az 1936-ban létesített egészségügyi készenléti szolgálat történetében.

A szigetországon több hőhullám vonult végig ebben a hónapban, kéttucatnyin haltak meg hőgutában, csaknem tízezren kerültek kórházba. A halálos áldozatok többsége idős volt. A Kyodo hírügynökség arról számolt be, hogy hétfőn hárman haltak meg, köztük egy 90 éves férfi is, akire eszméletlen állapotában találtak a fővárostól északra fekvő Csicsibu településen. Ő a kórházban halt meg.

Tavaly 44 ember halt meg a hőgutában Japánban.

Az orvosok arra figyelmeztették a lakosokat, hogy ne tartózkodjanak sokat a tűző napon, hordjanak kalapot és igyanak sok folyadékot. A hatóságok szerint július végéig marad a hőség.

Japánban, a mostani rendkívüli meleget megelőzően, heves esőzések voltak az ország nyugati részében, árvizek és földcsuszamlások alakultak ki. A természeti csapásokban mintegy 220 ember halt meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.