Időjárás

30(!) fokot mértek az északi sarkkörön

Hazánk hőmérsékleti értékeivel vetekszenek a Norvégia északi csücskén mért értékek. A csúcshőmérséklet meghaladta a 30 fokot.

2018.07.13 14:23ma.hu

Meghökkentően magas hőmérsékleteket mértek a sarkvidéken. Egészen pontosan az északi szélesség 70. fokán található Banak-félszigeten egy katonai repülőtér hivatalos mérései szerint a csütörtöki napon 30,1 fokig kúszott fel a hőmérő higanyszála - írta az Időkép.

Az esetet a Norvég Meteorológiai Szolgálat is megemlíti oldalán. Beszámolóik szerint az országban a következő pár napban biztosan hőség tombol majd. Nemcsak a meleg azonban a szokatlan a térségben, hanem 70 éve ez a legaszályosabb időszak is a norvégoknál.

A rendkívüli meleg időjárás egy, a térségben uralkodó, anticiklon áramlási mezejének tudható be. A megszokott óceáni légtömegek helyett ugyanis az anticiklon jóvoltából délkeletire forult az áramlás, és szárazabb, melegebb kontinentális levegő áramlik a sarkkör irányába még a következő napokban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.