Csillagászat

Napfogyatkozás lesz péntek 13-án

Több mint 40 éve volt ilyen utoljára, és több évtized múlva történik meg újra.

2018.07.11 19:17ma.hu

Részleges napfogyatkozás lesz július 13-án. Azaz, nem vetül a Hold teljes árnyéka a Földre, csak az úgynevezett félárnyék érinti azt. A Földnek egyetlen pontján sem látható ilyenkor a Hold úgy, hogy teljesen eltakarná a Napot. A részleges napfogyatkozások csak nagy takarás esetén vehetők észre szabad szemmel. (Persze, az más, amikor a Hold teljes árnyéka a Föld felszínére vetül, és ezt a Föld bizonyos részein csak részleges napfogyatkozásként figyelhető meg.)

Mindazonáltal, hogy a balszerencséjéről híres péntek 13-ára esne egy ilyen csillagászati esemény, a NASA szerint nem túl gyakori, utoljára 44 éve volt ilyen, és legközelebb 2080-ban lesz látható.

A közelgő részleges napfogyatkozást egyébként a déli féltekéről látni majd, onnan is főként a nyílt vízről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.