Időjárás

Felhőszakadás - ma már a dupla szivárvány szinte mindennapos látvány

Felhőszakadás volt Nagykanizsán, elöntötte az utcákat a villámárvíz.

2018.06.06 06:08ma.hu

A szivárvány olyan optikai jelenség, melyet az eső- vagy páracseppek okoznak, mikor a fény prizmaszerűen megtörik rajtuk, és spektrumára bomlik. Az ív külső része vörös, míg a belső ibolya. Létezik az úgynevezett dupla szivárvány is, amelynél egy másik, halványabb ív is látható, fordított színekkel, ám ezt sokáig csak külföldi képeken csodálhattuk. Az utóbbi zivataros időszakban azonban szinte minden eső után tömérdek szimpla vagy kettős szivárványt megörökítő fotó kerül fel a közösségi oldalakra. Legutóbb Nagykanizsán volt hatalmas eső és persze dupla szivárvány.

A kettős szivárványokat az okozza, hogy a fény egy része a csepp elejéről is visszatükröződik, és 50-53°-ban távozik. A megvilágítatlan sávot a két szivárvány között felfedezőjéről, az ókori Aphrodisias Alexanderről Alexander-féle sötét sávnak hívják.

Vízzel elöntött Május 1. utcában, Nagykanizsán 2018. június 5-én

MTI Fotó: Varga György


Egy férfi az aknafedelet keresi felhőszakadás után a vízzel elöntött Honvéd utcában, Nagykanizsán 2018. június 5-én

MTI Fotó: Varga György


Szivárványok felhőszakadás után Nagykanizsa felett 2018. június 5-én

MTI Fotó: Varga György



Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.