Időjárás

Zivataros hétvége elébe nézünk

Hétvégén is marad a nyári meleg, viszont jelentősen megnő a záporok, zivatarok kialakulásának valószínűsége.

2018.06.02 06:31ma.hu

Június igazi kánikulával indult, pénteken a legmagasabb nappali hőmérséklet elérte a 29-34 fokot. Az előző napokhoz képest viszont már több gomolyfelhő képződött és elsősorban a nyugati, délnyugati tájakon és északon, majd kora este a főváros környékén és a Duna-Tisza közén alakultak ki záporok, zivatarok.

Záporos, zivataros hétvége jön

Szombaton és vasárnap továbbra is meleg, de már nedvesebb, labilisabb légtömegek alakítják időjárásunkat, így a napsütést gyakran zavarja majd erős gomolyfelhő-képződés. Mind szombaton, mind vasárnap többfelé kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Elsősorban a keleti országrészben épülhetnek ki jelentősebb összeáramlási vonalak (konvergenciavonalak), errefelé nagyobb területen is előfordulhatnak heves események, felhőszakadás, jégeső és viharos kifutószél formájában - írta az Időkép.

Marad a meleg

Pár fokkal ugyan visszaesik a hőmérséklet, de marad a fülledt meleg. A tartósabban napos tájakon továbbra is elérik, illetve kissé meghaladják majd a maximumok a 30 fokot, de máshol sem lesz hidegebb 26-29 foknál. Zivataroktól függetlenül szombaton a Dunántúlon az északnyugati, a Dunától keletre a nyugati-délnyugati, vasárnap többfelé a nyugati-északnyugati szél élénkülhet meg.

Az UV-sugárzás továbbra nagyon erős szintet ér el a napsütéses déli órákban. A Balaton jelenleg 23-25 fokos.

A jövő hét első napjaiban is marad a meleg, időnként záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.