Szubtrópusi

Így pusztított az Alberto vihar Floridában

Heves esőzések és erős széllökések kíséretében elérte helyi idő szerint hétfőn Florida partjait az Alberto névre keresztelt szubtrópusi vihar, amelynek megérkezése előtt egy nappal szükséghelyzetet hirdettek több amerikai szövetségi államban.

2018.05.29 10:25MTI

A vihar központja a floridai Laguna Beach környékén ért partot. A szárazföldre érkezve a vihar némileg veszített erejéből, de így is óránkénti hetven kilométert meghaladó széllökéseket mérnek a központjában. A heves esőzések sok helyütt árvizeket okoztak, több mint 2600 háztartás maradt áram nélkül Florida északnyugati részén.

Észak-Karolinában meghalt két újságíró, aki az ítéletidőről tudósított.

Interjút készítettek a helyi tűzoltó-parancsnokság főnökével a közeledő vihar miatt teendő biztonsági intézkedésekről, és néhány perccel később gépkocsijukra zuhant egy fa, amely kidőlt a viharos szélben.

A Mexikói-öbölben képződött szubtrópusi vihar észak felé halad, óránként körülbelül 15 kilométert tesz meg. A meteorológiai szolgálat szerint amennyiben a szél iránya nem változik, a vihar órákon belül eléri Alabamát, kedden pedig Tennessee-t, és csütörtökön már a Nagy-tavak környékén fog dühöngeni. Az Egyesült Államok három szövetségi államában - Alabamában, Mississippiben és Floridában - már vasárnap szükségállapotot hirdettek.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a szubtrópusi vihar idején kisebb tornádók alakulhatnak ki.

Kuba középső részén mintegy 11 ezer embert evakuáltak az Alberto okozta árvizek miatt. Az áradások komoly károkat okoztak a banán-, bab- és dohányültetvényekben. A szigetország egyes részein nem volt áramszolgáltatás.

Alberto az idei, "hivatalosan" csak június 1-én kezdődő hurrikánszezon első vihara, amely nevet kapott. Az amerikai óceán- és légkörfigyelő szolgálat az idén átlagos vagy átlagosnál erősebb hurrikánszezonra, 10-16 trópusi vihar érkezésére számít, amelyek közül öt-kilenc hurrikánná fejlődhet. Az előrejelzés szerint közülük legfeljebb négy lehet nagy erejű, óránkénti 178 kilométert meghaladó széllökésekkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.