Időjárás

Lavina söpört végig a Mount Everest oldalán

Nagy lavina söpört végig szerda délután a Mount Everest déli oldalán, ugyanazon a szakaszon, ahol 2014-ben egy hasonló omlás megölt 16 nepáli serpát.

2018.05.24 05:44MTI

A természeti csapás áldozatot nem követelt. "Egy nagy lavina volt, amely a Kumbu-gleccser és az egyes tábor közötti részen zúdult le - mondta Gjanendra Srestha, az idegenforgalmi tárca illetékese, aki a 8848 méteres hegycsúcs alaptáborában tartózkodik. 

"Valamennyi nagy hegymászócsoporttal felvettük a kapcsolatot, minden hegymászó biztonságban van" - tette hozzá.  

Az illetékes szerint a csúcsra vezető út sértetlen maradt, és az összes hegymászó, két serpa kivételével, visszaereszkedett alacsonyabb táborokba, amikor a lavina alázúdult. A két serpa rádión jelezte, hogy lefelé tart biztonságban.   

A közvetlenül az egyes tábor alatt elterülő Kumbu-gleccser mintegy hatezer méter magasan van, az átkelés rajta a Mount Everestre vezető út egyik legveszélyesebb szakasza. Gyakoriak a lavinák az út ezen részén.   

2014-ben a hegymászó szezon végét jelentette a 16 emberéletet követelő lavina, amely akkor zúdult alá, amikor a serpák a kötelek és létrák biztosítását végezték és a magasabb táborokba hordták fel a felszereléseket, ellátást.  

A világ legmagasabb csúcsára vezető utat 10 napja nyitották meg Nepálban a számos országból érkezett, mintegy 340 hegymászó és hegyi vezetőik előtt, hogy az idei tavaszi mászószezonban meghódítsák az Everestet.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.