Csillagászat

Elképesztő: Hold halo a Stone Circle fölött

Ez valami csodálatos!

2018.05.05 21:47ma.hu

Látott már egy halo-t a Hold körül? Ez meglehetősen gyakori látvány akkor, amikor nagy - vékony, több millió jégkristályt tartalmazó - felhő borítja az ég nagy részét. Minden jégkristály úgy működik, mint egy miniatűr lencse. Mivel a kristályok többsége hasonló hosszúkás, hatszögletű alakú, az egyik kristályfelületbe belépő fény 22 fokban, mint egy prizmán megtörik, ami megfelel a Hold halo sugarainak. Hasonló Nap haló látható a nap folyamán. Pontosan miként alakulnak ki a jégkristályok a felhőkben, továbbra is vizsgálják. Az alábbi képen az égbolt jégkörét egy kőkör tükrözi a földön. A Pontypridd Commonben, (Wales, Nagy-Britannia) központi Rocking Stone túlélte az utolsó jégkorszakot, míg a környező kövek a körökben sokkal később - az 1800-as években kerültek a jelenlegi helyükre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.