Időjárás

Havazással, hófúvással indul a csillagászati tavasz

Az ország több pontján ismét gondokat okozhat az időjárás.

2018.03.20 10:43ma.hu

A déli és keleti megyék kivételével elvékonyodik, hosszabb-rövidebb időre felszakadozik a felhőzet. Napközben hóesés, havas eső a Tiszántúlon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében valószínű, egyre kisebb területen. Este északkeleten ugyanakkor egy összeáramlási vonal mentén némi szünet után ismét havazhat. Az északnyugatira forduló szelet többfelé kísérik élénk, a Dunántúl északi felén és a főváros térségében erős széllökések. Helyenként kisebb hófúvás kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb. Késő estére +1 és -3 fok közé csökken a hőmérséklet - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ citromsárga figyelmeztetést adott ki hófúvás veszélye miatt.


Mint írják, kedden napközben a Bodrogköz térségében átmenetileg esetleg kialakulhat gyenge hófúvás. Szerda reggeltől, estig északkeleten (Borsod, Szabolcs és Hajdú megyében) a 40-50 km/h-s széllökésekkel kísért északkeleti szél gyenge vagy helyenként akár közepesen erős hófúvást okozhat. Ma és szerdán a Dunántúl még havas részein kis területein, a Bakony magasabban fekvő részein, illetve Sopron, Kőszeg térségében az időnként erős (40-50 km/h) széllökésekkel kísért északnyugati széllökés esetleg gyenge hóátfúvást okozhat.

Kezdődik a csillagászati tavasz

2018. március 20. 17 óra 15 perckor megkezdődik a csillagászati tavasz, ekkor következik be ugyanis a napéjegyenlőség. A dátum nem tévedés, a tankönyvek ugyan március 21-re datálják az eseményt, mely azonban éppen úgy eshet március 20-ra, mint 21-re.

Csillagászok kiszámolták, hogy ebben az évszázadban már nem lesz többet napéjegyenlőség március 21-én. A következő ilyen alkalom majd csak 2102-ben jön el újra. A négy évenként bekövetkező szökőévek miatt pedig 2048-ra olyan koraivá válik ez az időpont, hogy március 19-re csúszik.

2018. március 25. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára, egy órával előre kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a nyári időszámítás. A kutatók megosztottak abban a kérdésben, hogy a számok alapján van-e értelme az óraátállításnak, de az emberek közérzete általában jobb lesz tőle.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.