Időjárás

Újra havazik az ország nagy részén

Hétfő hajnal óta újra havazik az ország nagy részén; több térségben is várható jelentősebb mennyiségű friss hó, egyes helyeken hófúvásos szakaszok is előfordulhatnak, délkeleten pedig akár ónos eső is hullhat. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy a hófúvásban és ónos esővel érintett területeken fokozott óvatossággal közlekedjenek.

2018.03.19 05:33ma.hu

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának hétfő kora reggeli összesítése alapján a Dunántúl teljes területén, továbbá az Alföld déli felében sokfelé esik vagy szállingózik a hó. A gyorsforgalmi utak közül az M7-esen Székesfehérvár térségében téliesebbek az útviszonyok, az M1-es és M3-as autópályán, valamint az M0-s autóúton jellemzően sónedves a burkolat. Téliesek az útviszonyok a déli megyék főútjain és a korábbi havazás miatt Emőd, Nyíregyháza és Polgár térségében, a mellékutakon szintén a déli megyékben és az északkeleti országrészben. Baranya és Bács-Kiskun megye déli részén az intenzív havazás miatt néhány száz méter a látótávolság.

A társaság szombat óta a hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkái során több mint 15 ezer tonna sót és 680 ezer liter kalcium-klorid oldatot juttatott ki. Az északkeleti tájakra vasárnap több munkagépet, főleg hómarókat is átvezényeltek, hogy ne alakulhassanak ki elzárt települések. Az előrejelzések alapján ma még sokfelé várható havazás, főleg a délkeleti részen, a déli határvidéken hullhat jelentősebb mennyiségű hó, de északon, északnyugaton is várható még friss hó. Mivel a hófúvásos szakaszokon a munkagépek által a burkolatról letakarított havat az élénk szél rövid idő alatt visszahordhatja az úttestre, illetve ónos eső idején a síkosságmentesítés kevésbé hatékony, ugyanis a csapadék lemoshatja a kijuttatott szóróanyagokat az útról.

Ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. továbbra is arra kéri az autósokat, hogy a fentebb felsorolt térségekben ma is fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően, a téli közlekedésre megfelelően felkészített járművekkel közlekedjenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.