Időjárás

Hóvihar: bevetették a honvédséget

Közúti és légi feladatokat is ellát a honvédség.

2018.03.18 13:21ma.hu
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Közúti és légi feladatokat is ellát a Magyar Honvédség a rendkívüli téli időjárási helyzetben - közölte Böröndi Gábor hadműveleti csoportfőnök vasárnap délelőtt a Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Vezérkar vezetési pontjában.

A vezérőrnagy elmondta: több mint száz katona 37 technikai eszközzel vesz részt a mentési feladatokban. Elsősorban az élet- és vagyonmentés, a bajba jutott állampolgárok segítése, az utak járhatóságának biztosítása a feladatuk, együttműködve a közút kezelőjével.

A Magyar Honvédség stratégiai és műveleti központjában Böröndi Gábor elmondta: innen irányítják a határon szolgáló mintegy száz katona, valamint a külföldi missziókban szolgáló mintegy ezer katona feladatait, és most a rendkívüli téli időjárási helyzetben segítő katonák tennivalóit is. Hangsúlyozta: az éjszaka folyamán már több mint tíz jármű - köztük civil járművek, sószórók - mentésében is segített a Magyar Honvédség.

A honvédség a társszervekkel szoros együttműködésben - a Belügyminisztérium és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányításával - vesz részt a mentési feladatokban. Az OKF kérésére az autópályák pihenőhelyein is ott vannak a katonák. Ezen felül további erők állnak készenlétben, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésekben.

Vasárnap a kora délutáni órákban Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében egy honvédségi helikopter is felszáll majd, fedélzetén - mások mellett - a szabolcs megyei kormánymegbízottal, hogy feltérképezzék a szabolcsi bokortanyák térségét. A helikopterrel visznek meleg teát, takarót és orvosi személyzet is utazik. Böröndi Gábor kiemelte továbbá, hogy szükség esetén a budapesti Honvédkórház és csapatorvosok is részt tudnak venni sérültek, rászorulók ellátásában.

A Honvéd Vezérkar hadműveleti csoportfőnöke külön megköszönte az állampolgárok megértését, hogy a közutakon félrehúzódtak, és segítették a honvédség mentőkonvojainak közlekedését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.