Időjárás

Rendkívül ritka felhőt kaptak lencsevégre

Patkófelhőnek hívják, nem kérdés, hogy miért.

2018.03.10 03:15ma.hu

Az igen ritka és rövid ideig megfigyelhető jelenség jellemzően hidegfront utáni helyzetben jelenik meg, ugyanis képződéséhez erőteljes szélnyírás (a különböző magassági szinteken jelentősen eltérő erősségű és/vagy irányú vertikális, azaz vízszintes légmozgás), valamint mérsékelten erős feláramlás, más néven termik (a talaj szinten felmelegedő levegő hőmérsékletének emelkedésével a magasba emelkedik) szükséges. Utóbbi kialakulásához a front mögötti tiszta, napos időjárás, de hideg levegő ideális körülmény. A felfelé, azaz függőlegesen emelkedő légtömeg a különböző erősségű és irányú, vízszintes szélnyírású légrétegekbe “ütközve” örvénylő mozgásba kezd, miközben a felső rétegei tovább emelkednek. Ez a tovább emelkedés alakítja ki a jellemzően U alakú felhő felső ívét. Ha a levegő nedvességtartalma ezen a magasságon kellően magas, akkor az kicsapódik, azaz kirajzolódik az U alakú felhő az égen.

A jelenség csak rövid ideig, legfeljebb pár percig megfigyelhető, így igen ritkán sikerül lencsevégre kapni még manapság is, amikor majdnem mindenkinek a zsebében ott lapul a fényképezésre alkalmas eszköz - írta az eumet.hu.

Az egyik legritkább felhőt sikerült lefotózni a nevadai Battle hegységben 2018. március 8-án.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.