Idétlen idők

Leesik az ember álla, mi lett Horvátország egyik legnagyobb látványosságából - videó

Az európai hideghullám szinte elvarázsolt egyes területeket.

2018.03.09 20:28ma.hu
hirdetés

A Plitvicei-tavak Horvátországban található tórendszer. A 16 tóból álló tórendszer egy völgyben terül el, a Dinári-hegység hegyei között.

A területén 1267 növényfaj él. A védett terület nagysága 295 km², ezzel Horvátország legnagyobb nemzeti parkja. A tavak összfelülete 2 km², amiket 190-200 vízesés köt össze, a vízesések száma a vízmennyiségtől függ.

A tavak lépcsőzetesen fekszenek egymás mellett, a legmagasabban a Pro?ćansko-tó 636 méteres magasságban, a legalacsonyabban a Novakovića brod, ami 503 méteren fekszik. A legmélyebb és egyben legnagyobb felületű a 47 méter mélységű Kozjak-tó. Legmagasabb pontja az 1279 méteres Seli?ki top.

1979-től az UNESCO Világörökségi listáján is megtalálható, ezzel Horvátország egyetlen természeti világörökségi helyszíne.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.