Időjárás

Ítéletidő az Egyesült Államok északkeleti partvidékén - videó

Orkán erejű szélvihar csapott le heves esőzések és havazások közepette az Egyesült Államok északkeleti partvidékére, nagyvárosok utcái kerültek víz alá, repülőjáratok ezreit kellett törölni, leállt a vonatközlekedés, és csaknem 1,7 millió háztartás maradt áram nélkül Észak-Karolinától egészen Maine államig.

2018.03.03 12:34ma.hu

Hírügynökségi jelentések szerint legalább öt ember halálát okozták a kidőlt fák és leszakadt ágak.
A part menti massachussettsi települések utcáira kétszintes ház nagyságú hullámok törtek be, gépkocsikat lepett el a víz, iskolák, üzletek és kormányhivatalok maradtak zárva. Súlyos a helyzet Bostonban, ahol számos utca került víz alá, mivel a vihar pont akkor érkezett, amikor amúgy is magas volt a tenger vízállása a dagály miatt.

A délutáni órákra az ár elvonult, de péntek éjfél körül az újabb dagály miatt ismét víz alá kerülhetnek a nagyváros utcái.

Az óránkénti közel száztíz-százharminc kilométeres széllökések és esőzések miatt több mint háromezer repülőjáratot kellett törölni, a New York-i LaGuardia és JFK nemzetközi repülőtéren is komoly forgalomkorlátozások voltak.

A JFK közlése szerint 437 járatot kellett törölni, vagyis az összes 38 százalékát, és le kellett állítani a metróforgalmat a repteret a legközelebbi metróállomással összekötő útvonalon. A szövetségi légiforgalmi hivatal szerint az északkeleti térség repülőterein átlagban 1 óra 37 perces késések voltak. A washingtoni Dulles nemzetközi repülőtéren pedig az irányítótorony dolgozóit is evakuálni kellett a viharos szél miatt.

Az Amtrak vasúttársaság leállította a forgalmat az északkeleti folyosón, Washington, New York és Boston között.

Washingtonban és a környékén bezárt egy napra minden szövetségi kormányintézmény, és egyes múzeumok sem nyitottak meg.

Meteorológusok szerint az ítéletidő az éjszaka folyamán és szombaton is megkeseríti majd a térségbeli lakók életét, a szél tartósan orkán erejű marad.

Közben az Egyesült Államok nyugati partvidékét is heves téli vihar sújtotta, de a vártnál gyengébbnek bizonyult. Kaliforniában ezért feloldották a mintegy 30 ezer, Santa Barbara környéki lakosra vonatkozó evakuálási rendeletet. Mivel az esőzések nem voltak olyan hevesek, mint gondolták, a földcsuszamlások kockázata is csökkent.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.