Időjárás

Brutális téli vihar: evakuálást rendeltek el Kaliforniában

Evakuálást rendeltek el az amerikai hatóságok Kalifornia déli részének partvidékén a péntekre várható heves téli vihar miatt.

2018.03.02 14:34MTI
hirdetés

Idén ez már a második kiürítési terv, január elején árvíz és földcsuszamlások miatt volt rá szükség ugyanebben a térségben.

Az észak-kaliforniai hegyekben már nagy mennyiségű hó esett, illetve egyes helyeken egyenletesen esik az eső. A dél-kaliforniai partokon a hatósági megbízottak ajtóról ajtóra járva szólították fel a lakosokat, hogy ideiglenesen költözzenek biztonságos helyre. Mintegy 30 ezer lakost érint az intézkedés Santa Barbara megye alacsony hegyekkel tarkított partvidékén, a hegyek egy jó részét három nagy erdőtűz letarolta az elmúlt másfél évben.

Bill Brown megyei seriff szerint a meteorológusok nem tudták pontosan előre jelezni, hogy mennyire intenzív lesz a közelgő vihar, de megítélésük szerint "veszélyben lesz az emberi élet, az ingatlanok és a legfontosabb közszolgáltatások folyamatossága".

A kiürítés elrendelése után az Uber és a Lyft taxicégek felajánlották, hogy ingyen szállítják a lakosokat a menedékhelyekre.

A hatóságok nem tudják, hány lakos tett eleget a felszólításnak, de - mint mondták - nem kényszeríthetik őket otthonuk elhagyására.

Továbbra is érvényben van a figyelmeztetés hóviharra a megyétől északra elterülő Sierra Nevada hegység egyes részein, ahol a csúcsokon a széllökések erőssége elérheti a 200 kilométert is óránként, a völgyekben pedig a 95 kilométert.

Több mint másfél méter vastag hóra lehet számítani a Tahoe-tó környékén a hegységben. A hatóságok lavinaveszélyére is figyelmeztettek a lakott területektől távol.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.