Időjárás

Jön a tél: országszerte csaknem kétezer tűzoltó van készenlétben

Csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni.

2018.02.20 09:00ma.hu

A várhatóan egyre intenzívebbé váló havazás miatt az országban csaknem kétezer tűzoltó áll készenlétben mintegy ötszáz technikai eszközzel - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedd reggel az MTI-t.

Hozzátették: ha az időjárási helyzet indokolja, a katasztrófavédelem az érintett megyékben operatív törzset hoz létre és megnöveli a bevethető emberek létszámát. Közleményükben kiemelték: csúszós, jeges utakra, lezárt útszakaszokra és csökkent látótávolságra kell készülni, ezért indulás előtt érdemes tájékozódni az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre - kéri az OKF.

Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a www.met.hu oldalon, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, (www.utinform.hu) lehet tájékozódni. Ajánlják továbbá a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t. Aki bajbajutott járművet lát vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot - írta az OKF.   

A havazás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre Budapestre, és Pest, továbbá Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: kedd éjfélig a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken (nagyjából 250-300 méter felett) jellemzően gyenge vagy közepes intenzitású havazás, havas eső várható. Kedd éjfélig akár 12 centiméternyi friss, tapadó hóréteg is kialakulhat, (délnyugaton és a Dunántúli hegyekben a legnagyobb értékkel). Emellett kisebb körzetekben akár 15 centiméter körüli vagy azt meghaladó hó is hullhat.

A Dunától keletre, síkvidéken inkább az eső, havas eső lesz jellemző, amely időnként havazásba válthat. Ezeken a tájakon kedd késő estig inkább csak néhol lehet maximum 1-2 centiméteres hóréteg. Napközben a lehulló hó a legtöbb helyen olvadni fog.

Kitértek arra is, hogy várhatóan péntekig folytatódik a vegyes csapadék, a Dunántúlon és a magasabban fekvő helyeken gyakran havazással, ott szombat reggelig több helyen jelentős vagy vastag (akár 20-40 centiméternyi) hótakaró is kialakulhat - írták, ugyanakkor megjegyezték: a helyzet "jelentős bizonytalansággal terhelt", ezért érdemes a szokásosnál gyakrabban tájékozódni az aktuális és várható időjárási viszonyokról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.